Skip to main content

Jolanda

Že od leta 1989 ustvarja unikatne pletenine. V tem letu je pravzaprav kupila prvi pletilni stroj, ker je začutila, da bi lahko svojo ustvarjalnost sproščala prav z izdelovanjem unikatnih pletenin. Jolanda namreč že od malega rada riše in ustvarja, risalni blok in svinčniki so bili vedno njeni spremljevalci. Želela si je postati modna oblikovalka, a je po osnovni šoli nadaljevala šolanje na srednji ekonomski šoli. V tem poklicu pa se ni nikoli našla, saj je kreativna, ustvarjalna želja v njej bila premočna. 

Sama pravi, da je ekonomičnost in ustvarjalnost znala uskladiti, se prilagoditi in iz želje ter realne izobrazbe potegniti največ. Odprla je svojo dejavnost in pričela svojo inovativnost kazati tudi navzven, za kar je prejela izjemen odziv že pri svojih prvih izdelkih. Njene pletenine so namreč unikatne, vsaka pa ima tudi svojo zgodbo. Pri pleteninah, ki so sicer mehke, tople in vedno modne, je uastvarjalcu izziv gotovo že v tem, da mora naprej ustvariti material, iz katerega oblikuje končni izdelek. Pa naj bo to pulover za prosti čas, klobuček, obleka za maturantski ples ali obleka za tako svečano priložnost kot je poroka.

Iz nitk, ki jih sama barvno meša med seboj, dodaja in odvzema, Jolanda naprej splete trakove in večje kose, ki jih nato postopno, z dodajanjem in odvzemanjem posameznih kosov, oblikuje do končnega izdelka. Ta je končan šele, ko svoje naredi še šivalni stroj. A vsaka njena pletenina je nastala iz nitke. In te pogosto ne tečejo tako, kot si na začetku zamisli ustvarjalka. Nastajanje njenih pletenin je pravzaprav umetniški proces. Za vsako porabi veliko časa, vsaki da del sebe. In prav s tem vsaka pletenina pripoveduje svojo zgodbo. Morda niti ne svojo, saj poskuša s svojo kreacijo narediti kos oblačila ali morda modni dodatek, s katerim se bo tisti, ki ga bo nosil, zlil, se v njem počutil kot v drugi koži… Zato lahko zatrdimo, da so tudi pletenine lahko umetniški izdelek, prave male umetnine. Če so unikatne, če pustijo domišljiji prosto pot in hkrati gledalcu pričarajo zgodbo, ki jo pripovedujejo tudi na lutki ali obešene na steno, to zagotovo so. Pletenine Jolande Jelen so polne barv, različnih vzorcev, reliefov, unikatnih rešitev. Že nekaj let jih ustvarja pod blagovno znamko ANJONA, ki je prepoznavna v slovenskem prostoru.